سمعک های نامرئی IIC سمعک هایی سفارشی هستند که پس از قالبگیری از گوش بیمار در عمق مجرای گوش قرار می گیرند . به علت اینکه این سمعک ها در عمق کانال گوش قرار می گیرند و دیده نمی شوند به آن ها سمعک نامرئی می گویند . این سمعک ها به علت سایز کوچک محدوده پوشش کمتری نسبت به دیگر سمعک ها دارند و تا محدوده کم شنوایی متوسط را پوشش می دهند .
با پیشرفت تکنولوژی و به علت سایز کوچکتر این سمعک ها مصرف باتری آن ها کمتر است و همچنین امکانات وایرلس اجازه تنظیم دستی صداها مانند کم و زیاد کردن را به وسیله ریموت کنترل و یا گوشی های هوشمند به کاربر می دهد . برای استفاده از این سمعک ها نیاز به قالبگیری ماهرانه ادیولوژیست از گوش کاربر می باشد .
از محدودیت های استفاده از آن می توان به
- میزان و نوع کم شنوایی
- کانال گوش خارجی باریک و یا بدفرم
- سالمندانی که حرکات ظریف آن ها ضعیف شده است ( جهت گذاشتن و برداشتن سمعک و تعویض باتری )
- کودکان در حال رشد که سایز کانال گوش آن ها در حال تغییر می باشد
اشاره داشت . از سوی دیگر سمعک های نامرئی به علتی که سمعک کاملا درون مجرا قرار می گیرد این امکان را می دهد که لاله گوش تمام وظایف طبیعی خود را به انجام برساند و مکان یابی صوتی بیمار و همچنین افزایش صداها بسیار عالی و بهینه می باشد .
روند تجویز سمعک نامرئی به این گونه است که ادیولوژیست بر اساس تست های شنوایی و قالبگیری ماهرانه سمعک نامرئی مورد نظر را سفارش خواهند داد تا پس از ساخت پوسته ی مخصوص گوش کاربر سمعک نامرئی ساخته شود .
سمعک نامرئی IIC چه کاستی هایی دارد ؟
اگرچه در حالت کلی تکنولوژی روز سخت افزارهای دجیتالی و هوشمند در حال حرکت به سمتیست که با وجود کوچکتر کردن آنها ، امکانات پیشرفته تری به هریک از این محصولات ببخشد ، اما در مواردی هم پیش می آید که این تناسب معکوس رعایت نشده و با کوچکتر شدن ابعاد یک وسیله ، ویژگی های فنی آن نیز در مقایسه با نمونه ای بزرگتر از خود تقلیل یابد .
سمعک نامرئی IIC به عنوان مصداقی برای این توضیحات ، محصولیست که با وجود داشتن ابعاد بسیار کوچک (که سبب شده از دید ناظرین مخفی بماند ) از باتری کوچکتری هم نسبت به نمونه های دیگر سمعک ها برخوردار بوده ، در نتیجه در فواصل زمانی کوتاه تری نیاز به تعویض یا شارژ دارد .
این در حالیست که چنانچه چالش خروج و ورود آن به داخل گوش را هم به این مسئله اضافه کرده و بیان کنیم که به دلیل نفوذ میکروفون های این دستگاه به عمق مجاری شنیداری تنها افرادی کم شنوا با آستانه شنوایی متوسط (و نه خیلی ضعیف) قادر به شنیدن اصوات به طرز ایده آل با آن هستند ، به این نکته پی می بریم که استفاده از این محصولات بدون تناسب با سطح نیاز مددجو و تشخیص اودیولوژیست کاربرد و دوام چندانی نخواهد داشت .
ناگفته نماند که استفاده از تنها یک میکروفون در برخی مدل های آن که سبب شده است تا همه صداها به یک نسبت کم و زیاد شده و نتوان نویز محیط را کنترل کرده یا از بین برد .
سمعک های نامرئی برای چه افرادی مناسب نیستند؟
• افرادی با افت شنوایی شدید
شما چه نوع سمعکی را ترجیح می دهید ؟ محصولی کوچک و زیبا اما فاقد توان کافی برای انتقال صدا به گوش های بسیار سنگین و یا محصولی بزرگ و زمخت اما کاربردی حتی برای مددجویانی که شنوایی بسیار ضعیفی دارند ! با توجه به اینکه هدف از قرار دادن سمعک افزایش قدرت شنواییست و نه زیبایی گوش ، پس نمونه دومی مطلوب تر بوده و بدین ترتیب بهتر است افرادی با افت شنوایی شدید در فروشگاه سیگنال کلینیک به دنبال محصول قویتری از سمعک نامرئی IIC باشند .
در ادامه گفتنیست که وجود اینگونه سمعک ها در گوش احساس پری و پیچش صدا را به همراه می آورند ؛ لذا مناسب افرادی با افت شنوایی در فرکانس های بالا نیستند .
• افرادی با گوش چرب
در اینکه سیستم شنوایی همه افراد ، سرومنی (جرم گوش) یکسانی تولید نکرده ، در اثر فعالیت این عضو بدنشان عرق یکسانی به وجود نیامده و به کلی گوششان دارای چربی یکسانی نمی باشد شکی نیست . در همین رابطه حتی اگر استفاده از این محصول در روزهای نخستین نیز ایده آل به نظر برسد ، اما با گذر زمان مواد مذکور مجاری صوتی سمعک را پوشانده و عملاً کارایی آن را به سمعکی قدیمی و آنالوگ تقلیل می دهند .
• افردی با مشکلات فیزیکی در لاله و پرده گوش
برای قرار دادن این نوع سمعک ها در عمق گوش نیازمند عریض و طولانی بودن مجرای آن هستیم ، بدیهیست که چنانچه این حفره تنگ یا کوتاه باشد این محصول به درستی در سر جای خود قرار نگرفته و با فرض نیافتدن از جای خود بر زمین ، صدا را به وضوح منتقل نمی کند .
از سوی دیگر پرده آسیب دیده گوش ترشحات چرکینی را به همراه داشته و نیاز به تهویه مستمر هوا دارد ، به همین دلیل است که قرار دادن چنین سمعکی در چنین گوشی می تواند به مسدود شدن مسیر رفت و آمد جریان هوا انجامیده و ترشحات مذکور نیز با ورود به مجاری سمعک ، موعد خرابی ، تعمیر یا تعویض آن را جلو بیاندازند .
• افراد مسن
یک سمعک نامرئی IIC نیاز به تمیزکاری ، تعویض باتری و وارسی دوره ای دارد ، این در حالیست که این محصول به خودی خود کوچک بوده و نمی توان به راحتی آن را نگه داشته ، وارد گوش کرده یا از آن خارج ساخت .
با توجه به این مشکلاتی که ریزی این نوع محصول به وجود می آورد ، لرزش دست یا کم سویی چشم سالمندان سبب می شود تا نتوانند از این سمعک به نحو احسن استفاده کرده و در هر بار ورود و خروج یا اعمال تغییرات فیزیکی با کوله باری از مشکلات مواجه شوند .
در نتیجه اینکه بر ماست تا با پیشنهاد نمونه هایی بزرگ با سازوکاری ساده تر ، لذت شنیدن ایده آل همه اصوات در این سن را برای ایشان فراهم کنیم .
• خردسالان
علاوه بر تعرق زیادی که پیشتر بدان اشاره شد (تعرقی که در کودکان جنب و جوش زیاد عامل پیدایشش می باشد) ، کودکان بنا به حس کنجکاوی خود با احتمالی زیاد این وسیله را از گوش خود خارج کرده که این امر ضریب گم شدن سمعک را افزایش میدهد .
با اضافه کردن رشد مستمر کودکان در سال های اولیه زندگیشان و لزوم تعویض این محصولات در هر چند سال یکبار بار دیگر به این نکته پی می بریم که این نوع سمعک ها مناسب کودکان هم نمی باشد .
مزایای استفاده از سمعک های IIC
-
کیفیت بالای صدا
می دانیم که سازوکار گوش و شنوایی اصوات بدین ترتیب است که صدای محیط پس از متمرکز شدن به کمک لاله گوش ، از طریق فضای میانی این عضو وارد مجرای داخلی شده و با برخورد به پرده گوش ، سیگنال های دریافتی را به مغز ارسال می کند . در همین رابطه یکی از عواملی که در بهتر شنیده شدن این اصوات تاثیرگذار است، انتقال خالصتر صوت و ارتعاش قویتر پرده گوش می باشد که سبب می شود تا فهم و درک بهتری از صداهای اطرافمان داشته باشیم .
سمعک ها به عنوان سخت افزارهای تقویت کننده این ارتعاشات چنانچه خارج از گوش یا داخل دهانه آن قرار داشته باشند تا حد مشخصی قادر به انتقال صدا می باشند ، این در حالیست که سمعک های IIC بواسطه نزدیکی به پرده گوش صدا را با قدرت بیشتری منتقل می کند .
-
کاهش اثر انسداد گوش
سمعک های نسل جدید به طور هوشمند توانایی تقویت فرکانس های پایین را دارند . در همین رابطه گاهی به علت قرارگیری سمعک ها در داخل گوش و تأثیرپذیری این وسیله از محیط تاریک، مرطوب و گاه آلوده آن دچار انسداد شده و سمعک به تقویت اضافه فرکانس ها روی میآورد . با توجه به این توضیحات می توان گفت که یکی از ویژگی های شاخص سمعک های IIC قرار داشتن در عمق کانال ، عدم تاثیرپذیری زیاد از عوال مذکور و کاهش اثر انسداد گوش می باشد .
-
فیدبک کمتر سمعک نامرئی
سمعک ها برای انتقال صوت به گوش مددجو ملزم به تقویت فرکانس های آن می باشند ، تقویتی که به فیدبک ، اعوجاج یا اکوی صدا در گوش فرد می شود . طبیعیست که بازگشت و تکرار صدا عامل مثبتی در شنوایی نبوده و علاوه بر ایجاد مشکل در فهم یک صدا برای مددجو ، به کلافگی وی نیز منجر می شود .
از این روی سمعک نامرئی IIC به دلیل قرارگیری در اعماق گوش و نزدیکی به پرده نیاز به تقویت زیادی نداشته و در نتیجه دچار فیدبک زیادی هم (در مقایسه با سایر مدل ها) نمی شوند .
-
کاهش مصرف باتری
پیشتر به این مطلب اشاره کردیم که کوچک بودن باتری ها به دلیل جثه کوچک این سمعک ها یکی از نقاط ضعفشان به حساب می آید ، اما حالا که به عدم نیاز به تقویت بیش از حد آن ها به دلیل نزدیکی به پرده گوش اشاره کردیم بد نیست که به این نکته هم اشاره کنیم که همین عامل سبب شده است تا باتری ها کمتر مصرف شده و دیرتر نیاز به تعویض پیدا کنند .
-
اندازه کوچک، قدرت بالا
اگر بخواهیم تنها یک حسن و مزیت برای این محصولات بیان کنیم بی تردید آن یک ویژگی کوچک بودن این محصولات و اختفای کامل و غیر قابل رویت این محصولات در گوش مددجوست .
با وجود کوچکی این محصولات باز هم میبینیم که این سمعک ها قادر به انتقال صوت به طریقی قابل قبول و رسا بوده که سبب می شود تا دو ویژگی کوچکی و قدرت را در یک محصول واحد ببینیم .
-
یافتن مکان صدا یا مکان یابی
گوش انسان به طور طبیعی قادر به تشخیص جهت و مکان صدا می باشد ، ویژگی خاصی که در مددجویان و کاربران سمعک های مختلف ضعیف بوده و بدین سبب برخی از این افراد قادر به شناسایی محل دقیق صدا نمی باشند . این ویژگی که با کمک لاله گوش خودنمایی می کند ، به دلیل قرارگیری سمعک های نامرئی در خم دوم کانال تقویت گشته و به صورت طبیعی مورد استفاده قرار می گیرند .
از سویی دیگر این محصولات به دلیل کوچک بودن شکل آناتومیک و طبیعی گوش خارجی را تغییر نمی دهند که این عامل نیز در لوکالیزه کردن صدا بی تاثیر نیست .
-
رضایت مندی بیماران
اگرچه این مورد به عنوان آخرین مزیت استفاده از سمعک نامرئی IIC بیان می شود ، اما بی اهمیت ترین آن ها نمی باشد . زمانی که سمعکی داخل گوش مدد جو نمایان نمی باشد ، بدین معناست که توجه زیاد دیگران به این وسیله به عنوان یکی از نخستین مشکلات افراد کم شنوا از بین رفته است . از این گذشته انتقال صدای با کیفیت ، وجود ساختاری اختصاصی ، امکان تنظیم و برقراری ارتباط آن با سخت افزارهای هوشمند دیجیتالی نیز از دیگر مزیت های این وسیله می باشد که نمی توان به سادگی از کنار آن ها گذشت .
سمعک نامرئی
سمعک هایی که داخل گوش نگهداری می شوند به گونه ای مخفی می باشند که با چشم دیده نمی شود به همین جهت به انها سمعک نامرئی گفته می شود و در این حالت تغییر محسوسی در ظاهر دیده نمی شود ، سمعک های نامرئی به شخصی سفارش داده می شود و این سمعک ها در هر شخصی با دیگری متفاوت می باشد به گونه ای که در افرادی که دارای کم شنوایی زیاد می باشند سمعک آنها دقیقا متناسب با میزان کم شنوایی می باشد و همچنین مورد بعدی که دقیقا متناسب با شخص می باشد اینکه سمعک می بایست دقیقا متناسب با اندازه گوش و داخل کانال گوش قرار می گیرد به گونه ای که ظاهر سمعک از بیرون قابل رویت نخواهد بود ، در ادامه به بررسی مزایای سمعک نامرئی پرداخته می شود .
مزایای سمعک نامرئی :
۱) از لحاظ ظاهری سمعک به هیچ وجه قابل رویت نمی باشد و شخص نمی تواند سمعک را مشاهده نماید به همین علت به آنها سمعک های نامرئی گفته می شود .
۲) جمع آوری اصوات در این نوع سمعک به صورت کاملا طبیعی می باشد .
۳) با استفاده از این نوع سمعک می توان به آسانی با تلفن ارتباط برقرار نمود .
۴) با توجه به شرایط زندگی و کاری که هر شخصی دارد سمعک را با شرایط شخصی کاملا منطبق نمود .
۵) تمام افراد پیر و جوان می توانند از این سمعک ها استفاده نمایند .
معایب سمعک نامرئی :
۱) از این نوع سمعک ها تنها برای کم شنوایی کم تا متوسط استفاده نمود .
۲) جهت استفاده از اینگونه سمعک ها می بایست حتما با ادیولوژیست مشورت نمود و از جمله علت مشورت با آنها عدم تطابق این نوع سمعک با شخص مصرف کننده می باشد ،در صورتی که سمعک با شخص تطابق نداشته باشد شخص می بایست از نوع سمعک دیگری استفاده نماید با این حال تعداد بیشماری سمعک نامرئی برای افراد بیشماری تجویز شده است و افراد بسیاری می توانند از این سمعک ها استفاده نمایند ، بنابراین پیشنهاد می شود پیش از هر گونه سفارش با ادیولوژیست مربوطه مشورت نمایید .
نحوه قرار گیری سمعک های نامرئی داخل گوش :
پوسته بیرونی سمعک به گونه ای می باشد که با درون کانال هماهنگی دارد به همین علت بدون هیچ گونه آزار و اذیتی می توان تا هر زمان که مد نظر باشد از سمعک داخل گوش استفاده نمود و بیرون آوردن سمعک نیز بسیار ساده بوده و شخص می تواند به راحتی سمعک را جهت تعویض باتری بیرون بیاورد .
لازم به ذکر است که در افرادی که از این گونه سمعک ها استفاده می نمایند می توانند بدون اینکه سمعک دیده شود از کیفیت و وضوح صدا موجود در اطراف در بهترین شرایط موجود بهره مند گردد .