انواع باتری سمعک : در اینکه همه محصولات الکترونیکی پیرامون ما برای بقا یا ادامه فعالیت خود به برق یا الکتریسیته با حالت های مختلفشان و همچنین روش های متنوع تولید این پدیده پرکاربرد نیاز دارند شکی نیست .
حال اینکه یک تلویزیون به واسه اتصال به برق شهری کار می کند ، چراغ یک خودرو به واسطه باتری آن یا فعالیت دینام در حرکت روشن می شود ، یک لپ تاپ علاوه بر امکان بهره مندی مستقیم از برقی تک فاز می تواند با کمک باتری خود به فعالیتش ادامه داده و محصولی مانند سمعک نیز تنها با کمک باتری های بسیار کوچک به وظیفه خود عمل می کند .
همانطور که می بینیم به دلیل داشتن جثه ای کوچک ، در برخی از محصولات امکان طراحی منبع تغذیه بر مبنای استفاده از برق متناوب وجود نداشته و از سویی دیگر خود کاربر نیز نمی تواند همچنین رویه ای را پیش گیرد . به عنوان مثال فرض کنید در همین مثال فوق حتی اگر می شد از یک سیم برق برای تأمین اختلاف پتانسیل مورد نیاز برای فعالیت یک سمعک استفاده کرد ، از آنجایی که یک فرد نمی توانست همواره یکجا و در نزدیکی یک پریز برق نشسته و یا کابل بلندی برای اتصال به برق شهری با خود حمل کند ، عملاً استفاده از چنین محصول محدود شده و نمی توانسیم در مکان های زیادی از آن استفاده کنیم .
باتری سمعک
امروزه باتری های سمعک به عنوان منابع تغذیه این محصولات واسطه هایی هستند که فعل و انفعالات شیمیایی را به انرژی الکتریکی تبدیل کرده و بدین سبب مقدمات فعالیت یک وسیله را فراهم می کنند .
در همین رابطه گفتنیست که باتری های سمعک با اینکه در دو نوع شارژی و یک بار مصرف یافت شده و حتی در نمونه های جدیدتر بدون اینکه در پنل خاصی قرار بگیرند هم شارژ می شوند ، اما باز هم به صورت یک بار مصرف کاربرد بیشتری داشته که در ادامه به این دسته بیشتر خواهیم پرداخت .
علت وجود تنوع در باتری ها
وقتی به ساختار محصولاتی که به صورت روزمره با آن ها سروکار داشته که با باتری کار می کنند می نگریم ، خواهیم دید که با وجود کاربرد یکسان چند وسیله ، ممکن است این تجهیزات از منبع تغذیه ای با اندازه های خاص و غیر مشابه با دیگری استفاده نمایند . به عنوان مثال روی میز تلوزیون شما ممکن است چند ریموت کنترل وجود داشته باشد که یکی با باتری قلمی ، دیگری با نیم قلمی و حتی سومی با باتری کتابی کار کند .
با توجه به این تفاوت ها ، آیا فرقی میان خروجی آن ها بوده و آیا می توان گفت که مثلاً یک ریموت صدا را بهتر از دیگری کم و زیاد می کند ! مسلماً خیر . پس علت وجود این تفاوت ها در چیست ؟
طبیعیست که به دلیل یکی نبودن ابعاد این وسایل ، لزوم مصرف انرژی بیشتر در یک محصول به نسبت پدیده ای دیگر ، همخوانی بیشتر یک باتری با سایزی خاص با ساختار و طراحی یک محصول ، کارایی بهتر یک باتری قویتر ، رواج بیشتر یک نوع باتری در کشور هدف ، وجود میلیون ها جفت از یک باتری در انبارهای مجموعه تولید کننده و … در هر محصول از یک مدل خاص باتری استفاده شود .
انواع باتری سمعک
با توجه به این توضیحات می توان گفت که سمعک ها نیز به دلیل اینکه دارای ابعاد یکسانی نبوده یا سامانه های جانبی موجود در آن ها یکی نیستند در مصرف باتری ها با یکدیگر تفاوت داشته و از باتری هایی با سایزهای مختلف بهره می برند .
در خصوص باتری های سمعک نیز (باتری هایی شبیه نمونه های ساعتی) به تأسی از توضیحات فوق ، ۴ دسته کلی وجود دارد که تولیدکنندگان این محصولات کمک شنیداری در سراسر دنیا موظف به استفاده از یکی از آن ها می باشند .
شناسایی سمعک ها
در همین رابطه لازم به ذکر است از آنجایی که هرچه حجم انواع باتری سمعک بزرگتر باشد گنجایش آن نیز بیشتر بوده و به مدت طولانی تری سرویس دهی می کند ، این محصولات را بر حسب حجمشان معرفی می کنند . بدین ترتیب :
• سمعک ۱۰ با رنگ زرد از ۳ روز تا یک هفته در سمعک داخل گوشی CIC ، IIC و Micro ،
• سمعک ۳۱۲ با رنگ قهوه ای از ۵ تا ۱۰ روز در سمعک های RITE ، BTE و ITE ،
• سمعک ۱۳ با رنگ نارنجی از یک الی دو هفته در سمعک های BTE و ITE و
• سمعک ۶۷۵ با رنگ آبی از ۱۰ الی ۲۰ روز در سمعک های Power BTE قادر به فعالیت هستند .
گفتنیست که کمینه و بیشینه مذکور به ساعات مصرف و نحوه نگهداری از آن ها نیز بستگی دارد ، اما چنانچه تنها یک عدد در مقابل نام هر محصول دیدید ، منظور میزان ۱۶ ساعت مصرف در یک روز می باشد . به عنوان مثال اگر عمر یک باتری ۵ روز عنوان شد ، یعنی می تواند ۱۶ ساعت به ازای هر روز کار کند که عدد بدست آمده ۸۰ ساعت می شود .
ناگفته نماند که این بدان معنا نیست که می توان از این محصول به مدت ۸۰ روز ( روزی ۱ ساعت ) استفاده کرد ، چرا که با شروع اولین استفاده از انواع باتری سمعک ، شمارش معکوس از دور خارج شدن آن آغاز می شود .
باتریهای یک بار مصرف روی- هوا
چنانچه باتری های فوق را از نزدیک مشاهده کرده باشید ، تصدیق می فرمایید که رنگ هایی که بدان ها اشاره شد بر روی یک تکه کاغذ قرار داشته و روی پیل مثبت باتری چسبیده اند . نکته جالب این رنگ آمیزی این است که با توجه به آن ها می توان با یک نگاه سایز یک باتری را گفته یا عنوان کرد که برای چه محصولی مناسب هستند . این در حالیست که این نوع چسباندن نیز بی دلیل نبوده و کندن آن موجب شروع فعالیت باتری می شود !
بله ! درست مطالعه فرمودید ، کندن یک کاغذ و فعال شدن باتری . از آنجایی که عموم باتری های یک بار مصرف تولیدی از نمونه های Zinc-air یا عنصر روی – هوا بوده و این دو عامل به منظور شارش الکترون ها از این دو جنس انتخاب شده اند ، با رسیدن هوا به سر بالایی این اختلاف پتانسیل پدید آمده و باتری ماده قرارگیری در دستگاه می شود .
ناگفته نماند که کندن این برچسب برگشت پذیر نبوده و نمی توان با مسدود کردن مجدد این سر ، باتری را به حالت آماده باش برگرداند .