سمعک فراهوشمند : یکی از ویژگیهای جالبی که برخی از آثار علمی تخیلی دهههای گذشته (اعم از کتاب، فیلم و …) دارند این است که با گذر زمان و با ورود با اعصار جدیدتر، برخی از مفاهیم انتزاعی آنها به حقیقت پیوسته است .
با گذر از این مطلب که برخی از این پیشگوییها نیز بسیار بلند پروازانه بوده و تاکنون محقق نشدهاند یا اینکه عدهای اشاره به این رویدادها را تعمدی و در راه آمادهسازی مردم جهان برای معرفی و پذیرش یک پدیده جدید میدانند، Artificial Intelligence یا هوش مصنوعی کامپیوتری از آن دست اخباری بوده است که در گذشته بارقههایی از آن معرفی شده، امروز به حقیقت پیوسته و هر روز آثار بیشتری از تقویت و گسترش آن را میبینیم .
در حوزه طراحی و ساخت سمعک ها، روزگاری تنها وسیله کمک شنوایی شاخی تو خالی یا قیفی با دهانه گشاد بود که بواسطه آن فرد کم شنوا به هدایت صدا به مجرایی مشخص مبادرت میورزید، در حالی که با گذشت زمان و استفاده از الکتریسیته برای ساخت این محصولات امکان تقویت صدا به وسیله میکروفون یا رسیورهای مختلف مهیا شد .
اگرچه این محصولات تا حدی به شنوایی مددجویانی که به خوبی اصوات محیط را نمیشنیدند کمک میکرد، اما باز هم جای زیادی برای کار داشت . وجود سوت و وزوز، افزایش همه اصوات محیط، عدم امکان تفکیک صدا یا شناسایی مرکز آن از جمله عللی بودند که سبب میشد تا این محصولات را ایده آل و کامل ندانیم .
این در حالی بوده که با پیشرفت بشر در ساخت میکروچیپها ، پردازندههای سریع و قدرتمند و امکان بهرهمندی از ویژگیهای شبکه کردن سختافزارهای مختلف این محصولات نیز دچار انقلابی شگرفت شده و نخستین قدمهای خود را در راه هوشمند شدن طی کردند .
سمعک فراهوشمند
در بدو توضیحات لازم به ذکر است واژه « سمعک فراهوشمند » به طور رسمی روی محصولی وجود نداشته و هرآنچه که هست همان سمعک هوشمند با امکاناتی به روز شده است، اما از آنجایی که این محصولات برگردان عباراتی نظیرArtificial Intelligence یا SMART بوده و به طور خاص با ویژگی یادگیریشان شناخته میشوند به این نام معروف شدهاند .
در مقدمه فوق گفتیم که سمعکهای قدیمیتر هم اصوات را به یک میزان تقویت میکردند، بدین معنا که مثلاً صدای بوق اتومبیلها یا فردی که در حال صحبت کردن با شما بوده به یک نسبت تقویت میکردند که طبعاً رویداد مطلوبی تلقی نمیشود . حال اینکه یک سمعک فراهوشمند قادر به تفکیک صدای زن و مرد، دور و نزدیک، صدای گفتار از سایر اصوات یا منابع صوتی مصنوعی (نظیر تلویزیون) از نمونههای طبیعی و زنده میباشد .
۵ ویژگی شاخص سمعکهای هوشمند
هوش مصنوعی
اگرچه سطح شنوایی یک مددجو همواره ثابت بوده و اغلب سمعکهای نیز در برههای مشخص دارای بازدهی ثابتی هستند، اما گاهی این فرد اصوات پیرامون خود را واضح و قویتر شنیده و گاهی هم حتی صدای افراد کناری خود را نمیشنود . این رویداد که به طور مستقیم به محیط پیرامونی فرد بستگی دارد سبب میشود تا در محیطهایی آرام با یک کیفیت خاص اصوات را بشنود، در محیطهایی شلوغ و دارای انعکاس به نحوی دیگر و یا در فضای باز و در معرض باد به طریقی جدید آنها را دریافت نماید!
با توجه به این توضیحات، سازندگان سرشناس این محصولات درپی ساخت و فروش سمعک هوشمندی رفتند که بتواند به صورت خودکار تنظیمات خود را تغییر داده و با ذخیره سازی و تحلیل شرایط محیط، در هر دفعه حضور مجدد در آن فضا یا اماکن مشابه به ساختار ایدهآل آن شرایط تغییر کند . این ویژگی که با وجود پردازندههای قدرتمند این محصولات به واقعیت پیوسته است، با نام «قابلیت یادگیری» سمعک شناخته میشود . لازم به ذکر است که این محصولات با کمک اپلیکیشنهای موبایلی نیز قابل تنظیم میباشند .
اتصال بلوتوثی
یکی دیگر از نشانههای تشخیص سمعکهای هوشمند و تفکیک آنها از نمونههایی با تکنولوژی قدیمیتر امکان اتصال این محصولات به سختافزارهای هوشمند دیگریست که دارای فناوری بلوتوث هستند . محصولاتی نظیر موبایل، پخش کنندههای موسیقی، تلویزیون، لپتاپ و … از جمله لوازمی هستند که به عنوان چشمههای صوت دارای آواهای مطلوبی برای کاربر سمعک میباشند .
با توجه به اینکه میتوان با کمک سمعک فراهوشمند به طور مستقیم و بدون مزاحمت سیم و کابلهای صوتی به این صداها گوش داد، انتخاب این محصولات میتواند بسیار مطلوب مددجویان امروزی باشد .
باتریهای شارژی
از آنجایی که تعویض مکرر باتری سمعکهای قدیمی یکی از دغدغههای کاربران (به ویژه افراد سالمند، کودکان یا افرادی دارای محدودیتهای جسمی) است، این ویژگی در سمعکهای فراهوشمند تعریف شده است که با کمک شارژرهای مخصوص نیروی محرکه مورد نیاز خود را بازیابی کنند .
میکروفن جهت دار
در بیشتر مواقع ما در پی شنیدن سخنان فردی هستیم که روبروی ما قرار داشته و از سویی دیگر این موضوع هم اهمیت دارد که چنانچه در یک جمع صدایی آمده یا فردی ما را صدا زد بتوانیم جهت یا میزان دوری و نزدیکی آن را تشخیص دهیم . این سمعکها با داشتن میکروفونهای جهتدار هر دو هدف را محقق میکنند .
کاهش و حذف اصوات اضافی
گوش برخی افراد وزوز کرده یا صدای سوت میدهد، برخی سمعکها دارای نویز بوده و اصطلاحاً صدایی دیجیتالی میدهند یا برخی دیگر صدای باد را در گوش میچرخانند. سمعکهای نسل جدید با داشتن کانالهای متعدد و فیلترهایی که روی آنها وجود دارد، میزان ورود این اصوات غیرضروری و آزار دهنده را به حداقل میرسانند .