شنوایی سنجی : شاید نتوان عضوی از بدن انسان را مثال زد که در برابر همه تهدیدات فیزیکی مقاوم بوده و در اثر ابتلا به بیماری های مختلف آسیب نبیند . در همین رابطه چنانچه عارضه ای به سازوکار عادی آن ها لطمه ای وارد کرده و با کمک دارو قابل درمان باشد ، استفاده از مواد گیاهی و شیمیایی یا روش های سنتی درمان نخستین راه مداوای آن ها می باشد .
در گام های بعدی چنانچه این اعضاء و جوارح التیام نیافتند ، انجام عمل های جراحی ، جایگزینی عضو با عضوی مصنوعی یا طبیعی دیگر (در صورت امکان ، مانند کلیه ها) و همچنین استفاده از وسایل کمکی در دستور کار پزشکان قرار خواهد گرفت .
در همین رابطه از پلاتینی که به عنوان استخوان در بدن مجروحان قرار گرفته تا دندان هایی مصنوعی یا ایمپلنتی که در تنوع و قیمت های مختلفی می بینیم ، از آتل هایی که مانع از حرکت بیش از اندازه یک عضو شده تا ویلچری که به حرکت کردن یک مصدوم یا فرد ناتوان کمک می کند و همین عینک یا سمعکی که به عنوان پدیده های تقویت کننده چشم و گوش مورد استفاده قرار می گیرند ، بخشی از وسایل کمکی هستند که به بهبود شرایط فیزیکی یک فرد و بهبود عملکرد اندامهای مذکور کمک میکنند .
شناسایی یک عارضه توسط پزشک
نکته حائز اهمیتی که در خصوص این وسایل بایدگفت این است که بخشی از آن ها حتی بدون نیاز به توصیه پزشک نیز می توانند استفاده شوند ، در حالی که بخش دیگری از آن ها اینچنین نیستند .
به عنوان مثال زمانی که فردی سالخورده از عصا یا واکر برای حرکت استفاده می کند ، اگرچه ممکن است این وسیله با توصیه پزشک برای او تجویز شده باشد ، اما محاسبات خاصی برای انتخاب این محصول وجود نداشته و فرد مورد نظر می توانسته است هر نمونه ای که بخواهد را خریداری کرده و استفاده نماید .
این در حالیست که در انتخاب سمعک چنین شرایطی برقرار نبوده و فردی با مشکلات شنوایی نمی تواند هر سمعکی که می بیند به گوش خود بزند .
ار آنجایی که مشکلات به وجود آمده در سیستم شنوایی مددجویان از طرق مختلفی پدیدار می شود ، در نتیجه با اَشکال مختلفی نیز خودنمایی کرده و مستلزم مداوا ، تعدیل ، بهبود یا درمان با روشی منحصر بفرد است .
با عنایت به این توضیحات اینک می دانیم که تجویز سمعک از سوی دکتران شنوایی سنجی یا ادیولوژیست ها بر اساس قوانین و قواعد خاصی بوده که به آن شنوایی سنجی می گوییم .
شنوایی سنجی
شنوایی سنجی یا اُدیومتری عملی بدون درد و غیر تهاجمی در راستای سنجش میزان قدرت شنوایی یک فرد (صداهای محیط با فرکانس های مختلف) است که توسط دستگاهی با همین نام ثبت می شود . در این سلسله اقدامات که به منظور تخمین و تعیین میزان و نوع ضعف گوش ها انجام می پذیرد – عملی که به جز مداوا ، به منظور سنجش سلامت شنوایی یک فرد پیش از استخدام ، بیمه یا انجام کاری خاص توسط وی نیز از او گرفته می شود – میزان کم شنوایی ، نوع و شکل آن ، قرینگی یا درصد این معضل روی هر گوش نیز مشخص می گردد .
در ادامه لازم به ذکر است که این روش مبتنی بر تون خالص بوده ، قادر به تشخیص علت مشکلات شنوایی نبوده و گاه جای خود را به منظور سنجش قدرت کلامی فرد در مواجه با صحبت با دیگران به شنوایی سنجی با محرکات گفتاری می دهد . علاوه بر مطالب فوق باید گفت که این آزمایشات صرفاً برای سنجش تنها ناشنوایی به کار نرفته در تشخیص تومورهای موجود در گوش یا اطراف آن ، تخمین میزان آسیب وارده به این ناحیه در اثر ضربه و یا میزان تنش موجود روی فردی با فعالیت در محیطی پرسر و صدا انجام میپذیرد .

شنوایی سنجی
آزمایش اُدیومتری
بسیاری از افرادی که از کم شنوایی رنج می برند دارای گوشی با ساختار ظاهری خوب بوده و در عین حال افرادی هم وجود دارند که با وجود داشتن شرایطی نچندان مطلوب در گوش خود (مثلاً گوش زخمی ، کنده شده ، سوخته و …) هیچ مشکلی در شنوایی ندارند .
با توجه به این توضیحات می توان دریافت که قدرت شنوایی ارتباط مستقیمی با ظاهر آن نداشته و لایه های درونی گوش نقش مهمتری در این مسیر ایفا می کنند .
گوش انسان دارای سه بخش بیرونی ، میانی و داخلی می باشد که می توان محل قرارگیری هریک را از آن ها را از روی نامهایشان حدس زد . در همین رابطه چنانچه برای گوش بیرونی و میانی که همان قسمت های ظاهری این عضو هستند مشکلی ایجاد شود ، می توان آثار آن را در کاهش شنوایی هدایتی دید .
این در حالیست که چنانچه آسیبی به گوش داخلی یا اعصاب گوش برسد (مشکلی که با چشم و از روی ظاهر افراد نمی توان دید) ، مشکل به وجود آمده از جنس حسی – عصبی بوده و می تواند به ناشنوایی فرد ختم شود .
در تست شنوایی سنجی ، ادیولوژیست به کمک فرکانس های حداقلی و حداکثری صوت می تواند محل دقیق آسیب دیدگی را مشخص کند . در این آزمایش گوش بیمار پوشانده شده و وی ملزم به گوش دادن همزمان طیف وسیعی از صداها می باشد .در این آزمایش که اصوات مختلفی بر حسب دسی بلهای متنوع گسیل شده و به گوش فرد می رسد ، می توان دامنه شنوایی وی را تشخیص داد .