شنوایی سنجی و تفسیر آن
آزمون شنوایی سنجی یا ادیومتری در اتاقکی ضدصوت و آرام ( اتاقک اکوستیک ) صورت می پذیرد . در این آزمون ادیولوژیست از فرد مراجعه کننده ( بیمار ) پس از تاریخچه گیری پزشکی و معاینه پرده و کانال گوش درخواست می کند که پس از قرار گرفتن در داخل اتاقک و گذاشتن هدفون بر روی گوش های خود ، آهسته ترین صداهایی که می شنود را به وسیله دکمه شستی که در دست خود نگه می دارد اعلام کند . ادیولوژیست اصوات با فرکانس های مختلف را به وسیله دستگاهی به نام “ادیومتر” برای فرد ارسال می کند و فرد آزمایش شونده با دکمه ای که در دست خود دارد شنیدن خود را اعلام می کند . آهسته ترین صدایی که هر فرد در هر فرکانس می تواند بشنود بر روی نمودار شنوایی به نام “ادیوگرام” ثبت می شود که به آن “آستانه شنوایی” می گویند .
ادیوگرام در واقع نشان دهتده میزان شنوایی مربوط به هر فرد است و نشان می دهد که هر فرد چقدر با سطح شنوایی نرمال فاصله دارد و در صورت وجود کم شنوایی مشکل مربوط به کدام قسمت از گوش می باشد .
.
شنوایی سنجی
هدف از انجام آزمون شنوایی سنجی تعیین این است که آیا فرد مراجعه کننده به کم شنوایی دچار شده است یا خیر ، همچنین نوع و میزان کم شنوایی فرد مشخص شود و ادیولوژیست براساس آن بتواند راهکار درمانی مناسب را تعیین کند .
علاوه بر شنوایی سنجی تن خالص که به آن اشاره کردیم برای بررسی درک شنیداری افراد آزمون “شنوایی سنجی گفتاری” (Speech audiometry ) نیز انجام می گیرد . در این آزمون از صدای زنده یا صدای ضبط شده استفاده می شود و از فرد درخواست می گردد کلماتی را که می شنود تکرار کند . در ابتدا آستانه شنوایی فرد برای گفتار را مشخص می کنیم و سپس در سطح راحتی شنیداری درک شنیداری فرد مورد بررسی قرار می گیرد .
در قسمت دیگری از آزمایش شنوایی ادیولوژیست آزمون “تمپانومتری” را انجام می دهد و با این آزمون وضعیت پرده گوش و گوش میانی را مشخص می کند . برای انجام این آزمون از دستگاه تمپانومتر استفاده می شود ، گوشی آن داخل کانال گوش قرار می گیرد و با تغییر فشار و ایجاد تن خالص واکنش پرده گوش را در فشارهای مختلف نسبت به صوت ثبت می کند .
شنوایی سنجی و تفسیر آن
پس از انجام آزمون های مربوطه، ادیولوژیست با توجه به وضعیت شنوایی فرد برای ایشان درمان های دارویی یا جراحی و یا روش های توانبخشی مانند استفاده از سمعک را پیشنهاد می دهد .
نمودار شنوایی
تا بدینجا دانستیم که با پخش صداهایی با فرکانس و شدت های گوناگون و فشردن دکمه ای توسط مددجویان به محض شنیدن اولین بارقه های صوتی ، آستانه شنوایی این افراد تعیین می گردد ؛ اما به راستی چگونه فشردن یک دکمه به چنین خروجی پرکاربردی منتج می شود ؟
پیش از هرچیز لازم است تا بدانیم که نمودار شنوایی شاخصسیست که در محور عمودی خود میزان بلندی صدا را از ۱۲۰ تا ۱۰- دسی بل و در محور افقیش فرکانس اصوات از ۱۲۵ تا ۸۰۰۰ هرتز را نشان می دهد .
در تقسیم بندی این نمودار ،
- صداهایی که بین ۱۰- تا ۲۰ دسی بل باشد را محدوده شنوایی استاندارد و نرمال ،
- از ۲۰ تا ۴۰ دسی بل را کم شنوایی خفیف ،
- از ۴۰ تا ۷۰ را کم شنوایی متوسط ،
- از ۷۰ تا ۹۰ را کم شنوایی شدید و
- از ۹۰ تا ۱۲۰ را کم شنوایی بسیار عمیق و پیشرفته می نامند .
هر ناحیه نشان دهنده چه میزانی از قدرت شنواییست؟
در تبیین این دستهبندی ها لازم به توضیح است که در محدوده شنوایی عادی ، فردی که قادر به شنیدن صداهای محیط پیرامونش از قبیل چکیدن یک قطره آب از شیر ، عبور یک اتومبیل از چند ده متری یا آواز پرندگان شود دارای سامانه شنوایی قوی و سالمی می باشد .
در همین رابطه فردی که نهایتاً قادر به شنیدن صدای عقربه های ساعت دیواری اتاقش و نواهایی اینچنینی در سکوتی مطلق است دارای کم شنوایی خفیف بوده ، اشخاصی که تنها متوجه صدای بلند مکالمات مستقیم می شوند دارای کم شنوایی متوسط میباشند و انسان هایی که قادر به شنیدن صداهای ضعیف تری از پارس شدید یک سگ نمی شوند دارای کم شنوایی شدید میباشند . در نهایت گفتنیست که در بالاترین اندازه استاندارد افرادی که با وجود نزدیکی به غرش موتور یک کامیون یا هواپیما صدای غرش آن را نمی شوند(بلندی صدای هواپیمای جت که از زمین بلند شده و فرد مورد نظر در فاصله ۲۰ الی ۳۰ متری آن قرار داشته باشد) در زمره افرادی با کم شنوایی پیشرفته قرار می گیرند .
تحلیل نتیجه آزمون
فرکانس اصوات ارسالی بر حسب هرتز یا میزان سیکل در ثانیه تعیین می گردد ، کمیتی که هرچه بیشتر باشد صدای زیرتری به گوشمان می رسد . در همین رابطه مسئول شنوایی سنجی با تغییر فرکانس و شدت صوت مورد نظر(ارسال فرکانسهای مختلف بطور مداوم) نقاط تلاقی متعددی را بررسی کرده و بخش هایی را که مددجو در آن ها صدایی را می شنود (بواسطه اعلان با دکمه) مشخص می نماند .
با پایان یافتن این آزمون ، ادیولوژیست با بررسی نقاط شناسایی شده و تعیین محل قرارگیری آن ها روی یک محور، نقاط را که مددجو پاسخگوی وی بوده است را شناسایی کرده و بدین ترتیب آستانه شنوایی یا نوع عیب احتمالی سیستم شنوایی وی را تشخیص می دهد .
این آزمون نشان دهنده قدرت شنوایی یک فرد ، فاصله آن با حد استاندارد ، نوع کم شنوایی (اعم از کم شنوایی انتقالی، حسی-عصبی، آمیخته و عصبی) و معرف عامل کاهندگی توان شنوایی می باشد .
شنوایی سنجی آنلاین
در موارد متعددی پیش از آنکه در تستی شرکت کرده یا متخصصی ما را معاینه کند، خود می دانیم که در فهم مکالماتی که پشت تلفن داشته یا در تلویزیون میشنویم مشکل داریم، احساس می کنیم دیگران زیر لب صحبت کرده اما حرفشان را متوجه نمی شویم، مدام از بقیه می خواهیم که بلندتر صحبت کنند ، صدای موسیقی را برای درک بهتر به بیشترین حد ممکن رسانده، در گفتار آهسته به مشکل می خوریم و در مکانی پر سر و صدا و شلوغ صدای اطرافیان خود را نمی شنویم .
در چنین شرایطی بدیهیست که سپری کردن آزمون های شنوایی سنجی به منظور رسیدگی بلافاصله ادیولوژیست لازم بوده و بدین ترتیب علاوه بر بررسی تخصصی میزان و نوعک م شنوایی فرد، اقدامات لازم برای درمان یا بهبود وضعیت همان لحظه آغاز میشود .
این در حالیست که در موارد متعددی هم پیش می آید که فردی خود به مشکلات شنواییش واقف نبوده و یا تنها در پی سنجش وضعیت عملکرد آن می باشد . با عنایت به اینکه عده بسیاری تمایل یا توانایی مراجعه به پزشک تنها برای یک چکاپ و بررسی وضعیت گوش های خود را ندارند، استفاده از روش های مجازی نظیر شنوایی سنجی آنلاین می تواند کمک بزرگی به این افراد باشد .گفتنیست که با کسب نمره ای ضعیف در این آزمون ها، وبسایتهای مربوطه که به زبان فارسی نیز به فعالیت مشغولند راهکار لازم – مثلاً مراجعه به پزشک – را به شما ارائه خواهند داد .
این آزمون چگونه انجام میگیرد؟
اگرچه این مراحل در سایت های گوناگون ممکن است با ترتیبی متفاوت نمایش داده شوند اما کلیات آن ها بدین نحو است که ابتدا در خصوص واسطه اتصال شما و شنیدن صدا سوالی پرسیده شده و با عنایت به هدفون یا بلندگو بودن آن و ارائه دستور العمل هایی در صدد پخش صدایی با آن سازوکار بر می آیند .
پس از این مرحله ممکن است صدای فردی که در حال تکرار یک مطلب است برای شما پخش شود . در این آزمون که به صورت جداگانه برای هر گوش تکرار می شود، میزان حداقل یا حداکثر آستانه شنوایی شما مورد سنجش قرار می گردد . این در حالیست که برخی دیگر از سایت ها با پخش صدایی با فرکانس های مختلف (صدایی شبیه نویز) این حد را حساب کرده و نمودار آن را می کشند .
گفتنیست که بیان یک کلمه که باید املای آن را از میان چهار لغت بسیار مشابه به آن (از نظر آوایی) پیدا کنیم یکی دیگر از این آزمون های شنوایی سنجی آنلاین است . نهایتاً لازم به ذکر است که حتی اگر این نوع تست ها به شما نتیجه ای با آمار و ارقام دقیق ندهد، باز هم بسیار مفید بوده و به صورت کیفی شما را در جریان میزان توانایی های شنیداریتان قرار می دهد .
2 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید
ممنونم از اطلاعات خوبتون
متشکرم
خیلی عالی توضیح دادین متشکرم