کم شنوایی در کودکان
رشد مهارت های گفتاری در کودکان به توانایی شنیدن آن ها بستگی دارد . تشخیص و مداخله در کم شنوایی در قبل از ۶ ماهگی نتایج بسیار بهتری نسبت به بعد از ۶ ماهگی دارد . به همین دلیل در بسیاری از کشورها از جمله کشور ما غربالگری شنوایی در بدو تولد صورت می گیرد، تا در صورت وجود اختلالات شنوایی در کوتاهترین زمان ممکن اقدامات لازم صورت پذیرد .
کاهش شنوایی در کودکان می تواند مادرزادی و یا اکتسابی باشد :
کم شنوایی مادرزادی
عوامل دوران بارداری مصرف مواد مخدر و الکل و یا سیگار کشیدن مادر را شامل می شود . همچنین استفاده از دارو های خاصی می تواند منجر به کاهش شنوایی نوزاد و یا اختلالات دیگر دوران جنینی شود . همچنین بیماری های خاصی مانند توکسوپلاسموز، سیتومگالوویروس، هرپس و سرخجه در دوران بارداری و حتی هنگام زایمان می تواند منجر به کم شنوایی نوزاد شود . عواملی دیگر که می تواند با عث کاهش شنوایی نوزاد شود، کمبود اکسیژن در حین زایمان ، بیلی روبین بسیار بالای نوزاد که منجر به تعویض خون نوزاد شود، هستند . همچنین نوزادانی که به علت وزن کم یا هر دلیلی در بخش NICU درون دستگاه بستری می شوند در معرض کم شنوایی قرار دارند .
شایعترین نوع کم شنوایی ژنتیکی در نوزادان کم شنوایی ژنتیکی اتوزومی مغلوب است . بدان معنا که هیچ کدام از والدین کم شنوایی ندارند اما نوزاد آن ها مبتلا به کم شنوایی است . سندرم های ژنتیکی مانند سندروم داون ، تریچرکولینز ، واردنبرگ ، آشر هم دارای اختلال کم شنوایی هستند .
کم شنوایی اکتسابی در کودکان
- کم شنوایی اکتسابی می تواند علل گوناگونی را شامل شود :
- قرار گرفتن در معرض صداهای بلند
- عفونت های سیستمیک مانند سرخک، مننژیت، اوریون
- پارگی پرده گوش
- عفونت گوش میانی
معمولا بسیاری از کودکان تا سن سه سالگی دچار عفونت گوش می شوند . در این حالت به علت جمع شدن مایعات در پشت پرده گوش حرکت پرده و استخوانچه های گوش میانی محدود می شود و منجر به کاهش شنوایی در کودک می شود . البته در بیشتر موارد پس از درمان به موقع، شنوایی کودک به حالت عادی باز می گردد که نیازمند تشخیص به موقع مشکل توسط ادیولوژیست است . عدم درمان به موقع عفونت گوش می تواند منجر به تاخیر افتادن مهارت های زبانی و گفتاری کودک شود و تاثیرات منفی بسیاری برشنوایی کودک برجای گذارد .
در صورتی که نشانه ها و رفتارهای زیر را در کودک خود مشاهده نمودید بهتر است سریعا پیگیر ارزیابی شنوایی او شوید :
- اگر کودک در اتاق دیگری قرار دارد و شما او را صدا میزنید و واکنشی ندارد .
- اگر کودک با صداهای بلند از خواب برنمیخیزد .
- اگر کودک صدای تلویزیون را بیش از حد عادی بلند می کند .
- اگر کودک بیش از حالت عادی از شما در خواست تکرار صحبت هایتان را دارد و از واژه ی “چی” زیاد استفاده می کند.
- اگر در مدرسه در املاء مشکل دارد .
- اگر نمرات کودک در مدرسه افت کرده است .
- اگر به نظر می رسد که کودک حواس پرت و یا بی توجه است .