سمعک داخل گوشی
سمعک های داخل گوشی به سه دسته تقسیم بندی می شوند
سمعک CIC( کاملا داخل کانال)
این نوع سمعک در عمق کانال گوش قرار می گیرد و بنابراین از سایر انواع سمعک هاکمتر دیده می شود و کوچکتر است. گاهی در تبلیغات تجاری به این نوع، سمعک نامرئی نیز گفته می شود . کل اجزای این مدل داخل پوسته و در داخل کانال گوش قرار می گیرد . محدوده پوشش کم شنوایی این نوع سمعک ها از محدوده ملایم تا شدید می باشد . این مدل از سمعک ها یک دسته یا سیم دارند که برای خروج سمعک از گوش استفاده می شود . این سمعکها برای افرادی که دیده نشدن سمعک برایشان اولویت زیادی دارد بسیار مناسب هستند .
سمعک ITC ( داخل کانال )
این نوع از سمعک ها درون پوسته ای ساخته می شوند که از ابتدای کانال گوش شروع می شود و تا انتهای آن ادامه می یابد . این مدل از سمعک ها محدوده کم شنوایی ملایم تا شدید را پوشش می دهند .
سمعک ITE ( داخل صدفه )
این مدل از سمعک ها درون گوش خارجی قرار می گیرند و قسمتی از آن داخل کانال گوش را پر می کند . از نظر محدوده پوشش کم شنوایی برای کم شنوایی های ملایم تا شدید قابل استفاده می باشد . این سمعک ها از نظر سایز از دو مدل قبل بزرگتر می باشند و به علت محدودیت فضای مجرای گوش بیمار و یا محدودیت قدرت سمعک از این مدل استفاده می شود . این مدل دارای امکانات بیشتری از قبیل دکمه تغییر برنامه و ولوم کنترل هستند .
مزایا و معایب سمعک های داخل گوشی
زمانی که محصولاتی با کاربرد و هدفی یکسان با ساختارهایی متنوع تولید می شوند ، بدین معناست که هریک از آن ها ویژگی خاصی داشته که مدل های دیگر از آن محرومند و بنا به وجود همین تفاوت ها ، هریک از این شاخه ها برای دسته ای از کاربران مناسب و جذّاب می شود .
تا زمانی که تفاوت وجود دارد مقایسه نیز وجود داشته و تا زمانی که افرادی در پی مقایسه دو عنصر با یکدیگر باشند ، عنوان کردن مزایا و معایب آن ها به فراخور این شرایط اجتناب ناپذیر است .
با عنایت به این توضیحات بر آن شدیم تا در ادامه با بیان مزایا و معایب هر دسته به معرفی محصول مناسبتر برای شما (در صورت نیاز) یا معرفی آن ها بپردازیم :
ویژگی های سمعک داخل گوشی CIC
سمعک های CIC یا Completely In Canal محصولاتی هستند که کاملاً در عمق کانال گوش فرو رفته و بیش از اینکه به صدفی یا لاله گوش نزدیک باشند ، به پرده گوش نزدیکتر هستند . بدیهیست که در چنین شرایطی دریافت صدا اندکی دشوارتر شده و کیفیت جذب آن کاهش می یابد ، اما انتقال آن به بخش تجزیه و تحلیل صوت آسان تر انجام می پذیرد.
از مهمترین مزایای CIC ها می توان به قرارگیری در عمق گوش اشاره کرد که علاوه بر اختفا از دیدگان افرادی که در محیط پیرامونمان در آمد و شد می باشند ، با وجود دیوارهای خود مانع از برخورد مستقیم باد با میکروفون این محصول شده و در پی آن نویز کمتری نیز تولید می شود . در ادامه می توان به امکان قرار دادن هدفون یا هندزفری روی آن اشاره کرد .
با فرض اینکه نخواهیم مستقیماً بواسطه بلوتوث این محصولات را به تلفن همراه وصل کرده و علاوه بر مکالمه به اصوات داخل آن نیز گوش کنیم ، وجود این محصول در عمق سبب می شود تا بتوانیم از هدفون های معمولی روی آن ها استفاده کرده و برخلاف نسخه های توگوشی که اجازه استقرار عواملی از این دست در کنار خود را نمی دهند ، از این محصولات استفاده کنیم .
توضیحات تکمیلی CIC
زمانی که پای صحبت ادیولوژیست یا تکنسین های تعمیر این محصولات می نشینید ، منفی ترین عاملی که هم در روند تعمیر سنگ اندازی کرده و هم به خودی خود باعث خراب شدن این وسیله می شود را چرک ، ترشحات و آلودگی های گوش معرفی می کنند که تاروپود این محصول را بر گرفته و اجازه انتقال صدا را به میکروفن می دهد .
از این گذشته این محصول برای کم شنوایی های حاد کاربرد فراوانی نداشته و به دلیل
۱٫ قالبگیری اختصاصی و رشد مستمر کودکان و
۲٫ امکان درآوردن این محصولات و بلعیدنشان
برای گروه های سنی کودکان و خردسالان مناسب نیست .
ویژگی های سمعک داخل گوشی ITC
اگر فضای میانی گوش را به سه قسمت تقسیم کنیم ، سمعک های ITC یا In The Canal محصولاتی هستند که در قسمت پایینی آن قرار گرفته و آن را می پوشانند . با توجه به این توضیحات این پوسته پلاستیکی که در قسمت بیرونی مجرای گوش قرار گرفته و اندکی از سمعک های CIC بزرگتر است ، سمعکی مرئی بوده و قابل مشاهده است .
از مهمترین نکات مثبت این محصولات می توان به قدرت زیاد آن ها که تجویزشان را برای افرادی با کم شنوایی شدید هم افزایش داده است اشاره کنیم . سالخوردگانی که قدرت و تمرکز کافی برای ورود و خروج سمعک از گوش هایشان را ندارند با این مدل سمعک مشکل کمتری داشته و بواسطه تله کویل (سیم پیچی که امکان برقراری ارتباط میان سمعک و تلفن ها را فراهم می کند) و وایرلس می توانند با سهولت و کیفیت بیشتری به مشاهده تلویزیون یا انجام مکالمات تلفنی بپردازند .
وجود میکروفن های جهت دار که به بهبود درک گفتار متکلمین کمک کرده و سطح صافی که عامل جلوگیری از سوت زدن سمعک به هنگام صحبت کردن یا جویدن غذا می شود نیز از دیگر شاخصه های قابل ذکر این محصولات می باشد .
به دلیل اینکه به کار بردن الفاظ عیب یا عیوب به نقصان یک شئ دلالت دارد ، شاید بتوان دیده شدن این محصول از بیرون و درگیری زیاد این سمعک با رطوبت داخل گوش را از ویژگی هایی نامید که برای کاربران زیادی خوشایند نمی باشد . در همین رابطه مکان یابی ضعیف صدا بواسطه حفظ ویژگی های اکوستیک طبیعی لاله گوش و الزام تعویض پوسته در هر چند سال یکبار که به دلیل تغییر شکل و اندازه غضروف مجرای گوش حادث می شود را می توان از دیگر نقاط ضعف این محصول دانست .
ویژگی های سمعک داخل گوشی ITE
این محصول بسیار شبیه سمعک داخل گوشی ITC بوده با این تفاوت که با داشتن ابعادی بزرگتر ، از دو سوم تا تمامی صدفه و بخش ناوی شکل گوش را می پوشاند . روی سمعک In The Ear یا داخل گوشی معمولاً نخی نامرئی وجود دارد که خارج کردن آن را ساده تر می کند .
به عنوان توضیحاتی تکمیلی جای دارد که به این نکته اشاره کنیم که این سمعک دارای باتری BTE بوده ، بخشی از آن وارد کانال می شود ، گسترده شنوایی وسیعی را پوشش داده و به دلیل منحصر بفرد بودن شکل و طرح گوش هر مدد جو به صورت اختصاصی برای وی ساخته می شود .
سمعک های داخل گوشی بهترند یا پشت گوشی ؟
زمانی که از «سمعک های داخل گوشی» سخنی به میان می آید ، بدیهیست که این نام به دلیل وجود نمونه هایی «خارج از گوش» روی آن ها نهاده شده است . در همین رابطه به عنوان یکی از مقایسه های همیشگی حوزه سخت افزارهای کمک شنوایی که صد البته به دلیل تفاوت دیدگاه ها یا عدم بررسی شرایط این نوع سمعک ها تنها در یک پارامتر خاص هیچگاه نیز به نفع هیچکدام تمام نمی شود ، قصد داریم تا با بررسی ۷ عامل مهم در انتخاب آن ها به معرفی نمونه بهتر بپردازیم :
۱٫ نحوه دریافت صدا
چه در ساختار سمعک ها و چه در ساختار دیگر وسایل تقویت کننده عملکرد اعضای بدن ما ، نزدیکی سازوکار این وسیله کمکی به مکانیزم طبیعی عضو متصل یا جایگزین شده با آن از اهمیت بالایی برخوردار است .
به بیانی دیگر ، سمعکی مطلوبست که بتواند دقیقاً همان حسی که افراد سالم در هنگام شنیدن اصوات مختلف دارند را برای فرد مددجو شبیه سازی کند . با توجه به این مطلب وجود میکروفون سمعک در انتهای مجاری گوش و در نزدیکی پرده آن به دلیل شبیه سازی بیشتر حالت طبیعی بدن مطلوب بوده و قرار گرفتن این قطعه در خارج گوش ، به دلیل عدم استفاده از رزونانس اجزای گوش خارجی با صدایی دورتر از حالت واقعی همراه است .
۲٫ میزان راحتی در نصب و جداسازی سمعک از گوش
سمعک های داخل گوشی – به ویژه نمونه های نامرئی – با نفوذ به عمق گوش شرایطی طبیعی را در شنوایی مددجو شبیه سازی کرده و در عین حال با عدم نمایش خود توجه دیگران را نیز به گوش این فرد جلب نمی کنند ، اما فراموش نکنید که قرار دادن یا درآوردن این محصول در داخل گوش بسیار دشوار بوده و همین سختی به عنوان یک امتیاز منفی سبب می شود تا استفاده از این وسیله برای بسیاری از افراد کم شنوا و کم توان – مثلاً سالمندان – به دلیل دشواری و خطراتی که برایشان در پی دارد به کلی محدود شده باشد .
۳٫ فیدبک سمعک
با نزدیکتر شدن سمعک به پرده تمپان گوش ، مشکل فیدبک یا بازخورد آن نیز بیشتر می شود . اگرچه در نمونه های جدید سمعک CIC این آستانه شنوایی تقویت شده ، اما می توان گفت که در این مورد نمونه های پشت گوشی وضعیت بهتری دارند .
۴٫ استعداد خرابی سمعک
در مقایسه دو محصول از یک خانواده که طراحی های متفاوتی دارند ، گاهی شاهد این هستیم که در یک جامعه آماری استاندارد ، تعداد خرابی های یکی به مراتب بیشتر از دیگریست . به عنوان مثال فرض کنید که لنز دوربین یک گوشی تلفن همراه در طراحی خود یک فرو رفتگی داشته و محصول دیگری از این کمپانی با دوربین های تخت یا برآمده ساخته می شوند .
اگرچه در مثال جای مناقشه نبوده و این توضیحات صرفاً به عنوان عاملی برای جا انداختن مطلب استفاده می شود ، ولی خواهیم دید که نمونه هایی با دوربین فرو رفته با گذر زمان بیشتر عمر کرده و به مدت مدیدی مورد استفاده قرار می گیرند ، چرا که با هر ضربه یا سقوط از بلندی روی زمین در معرض آسیب پذیری کمتری قرار داشته و با عدم ایجاد ترک یا شکستگی روی لنز دوربین خود به مدت بیشتری روی دستان کاربران خود جای دارند .
در دنیای سمعک ها نیز جریانی مشابه وجود دارد ! سمعک های کوچکتر به دلیل فرو رفتن در مجاری تاریک و نمدار گوش ، از یک سو هوا نخورده و از سویی دیگر تنها را نفوذ رطوبت یا عرق گوشند ، در نتیجه اینکه با سرعت بیشتری نسبت به نمونه های پشت گوشی خراب می شوند که این این امتیاز مثبتی را برای آن ها در پی ندارد .
۵٫ سطح فناوری های موجود
تعداد و کیفیت سامانه های به کار رفته در ساختار یک سمعک با ابعاد آن ارتباط مستقیمی دارد . اگرچه سمعک های بسیار کوچک نیز دارای سازوکاری پیشرفته و خروجی مطلوبی هستند ، اما به این نکته هم توجه داشته باشید که چنانچه حجم بزرگتری داشتند ، می توانستند از امکانات بیشتری مانند آنتن بلوتوث ، تله کویل و میکروفون جهت دار بهره مند شوند .
گفتنیست که در این بخش تنها بحث داخلی و خارجی بودن یک سمعک مطرح نبوده و حتی رقابتی میان اعضای خانواده سمعک ها داخل گوشی نیز شکل می گیرد ، چرا که CIC ، ITC و ITE ها با وجود قرار گیری در داخل این عضو ، از نظر ابعاد با یکدیگر مساوی نبوده و طبیعتاً امکانات یکسانی نیز ندارند .
۶٫ قیمت
می دانیم که در امر ارزشگذاری سمعک ها تکنولوژی به کار رفته در آن ها مهم بوده و محل قرارگیریشان عاملی بسیار تأثیرگذار و محسوس به حساب نمی آید ، با این حال نمونه های داخل گوشی به دلیل ظرافت ساخت و سفارشی سازی از سمعک هایی پشت گوشی با فناوری مشابه گرانتر می باشند .
۷٫ زیبایی
شاید نیاز به ارائه توضیحات اضافه نباشد که سمعک های درون گوشی به دلیل ساختار متمرکز و سفارشی خود بیشتر در صورت ، به ویژه گوش یک فرد می درخشند تا نمونه های پشت گوشی !
اگرچه این زیر شاخه حول زیبایی یک محصول بوده و ساختار ظریف داخل گوشی ها نیز همواره یک سر و گردن از نمونه های پشت گوشی بالاتر است ، اما فراموش نکنید که زیبایی همه آن چیزی نیست که بدان نیاز داریم و در انتخاب یک سمعک ، تقویت قدرت شنوایی آن که از قضا در نمونه ای خارج گوشی بیشتر است ، به داخل گوشی ها رجحان دارد .
انواع سمعک های داخل گوشی
اگرچه در عموم تقسیمبندیها سمعک های داخل گوشی به ۲، ۳ یا ۴ دسته تقسیم می شوند ، اما می توان گفت که این محصولات در مدل های بیشتری یافت شده که عموماً زیرمجموعه یا مدلهای ارتقاء یافته همین دسته های اصلی می باشند .
در همین رابطه تصمیم گرفتیم تا با مرتب کردن این محصولات به ترتیب حجم ( از بزرگ به کوچک ) به بررسی شاخصترین ویژگی های آن ها بپردازیم .
تصویر | توضیحات | نوع سمعک داخل گوشی | ردیف |
![]() |
این محصولات که به Full Shell یا Full Concha به معنای تمام صدفه | تمام پوسته نیز معروف هستند ، با داشتن دو بخش اصلی مجرای گوش و گودی داخل آن (صدفه) که توسط ناظری خارجی قابل مشاهده است، گوش را به صورت کامل پر می کنند . | ITE یا داخل گوشی | ۱ |
![]() |
همانطور که می توان از نام سمعکهای Half Shell یا Half Concha به معنی نیم صدفه یا نیم پوسته برآورد کرد، این محصولات نصف سمعک های ITE مرسوم بوده و تنها با پوشش دادن نیمه پایینی آن ها به انتقال صدا به گوش مددجو کمک می کنند . | ITE نیم صدفه | ۲ |
![]() |
در اینگونه محصولات به جای کاهش مساحت سمعک از قطر آن کم شده و با داخلتر رفتن آن امکان مشاهده یا جلب توجه این محصول نیز کاهش می یابد . | Low Profile | ۳ |
![]() |
این سمعک به عنوان نمونه ای کوچکتر از سه مورد قبلی ، در دهانه مجرای گوش قرار گرفته و مناسب استفاده توسط مددجویانی با مجرای گوش بزرگ و S شکل می باشد . | ITC یا داخل مجرا | ۴ |
![]() |
به عنوان یکی از زیر مجموعه های سمعک های ITC ، این محصول فضای کمتری را در دهانه مجرا اشغال کرده و طبعاً دید کمتری نیز از بیرون دارد . | Mini Canal | ۵ |
![]() |
از نام این محصولات می توان حدس زد که سمعکهای مذکور به کلی داخل مجرای گوش قرار گرفته و دیده نمی شوند . این شاخه از سمعک ها که به تفصیل به بررسی آن ها پرداختیم بواسطه دستگیره ریسمانی کوچک اما مقاومی از داخل گوش بیرون کشیده می شوند . | CIC یا کاملاً داخل مجرا | ۶ |
![]() |
نوعی سمعک داخل مجرایی که بواسطه ابعاد کوچکتر خود در عمق بیشتری از گوش فرو می رود . | Micro CIC | IIC | ۷ |
![]() |
از معایب کوچک شدن بیش از حد یک سمعک می توان به کاهش فاصله میکروفون و رسیور که به افزایش فیدبک و کاهش بهره وری آن انجامیده و همچنین کوچک شدن باتری که تعویض مکرر آن را الزامی می کند اشاره کرد. حال اینکه در نمونه های مورد نظر، رسیور در حالت Super Power قرار گرفته و علاوه بر امکان کنترل فیدبک آن با نرم افزارهای تخصصی، مصرف انرژی این وسیله نیز کاهش می یابد . |
CIC Power | ۸ |