سمعک مخفی : طبق مشاهداتی که همه روزه به صورت عینی و در ارتباط مستقیم با مددجویان کم شنوا داشته و نتایجی که نظرسنجی های گوناگون به دستمان می رسد ، یکی از اصلی ترین علل عدم استفاده برخی افراد کم شنوا از سمعک های خود ، جلب توجه دیگران به این وسایل کمک شنوایی می باشد .
به بیانی دیگر این افراد معتقدند که با قرار دادن سمعک های خود بر روی گوششان توجهات بی موردی به آنان معطوف شده و در عین تغییر رفتار دیگران با ایشان (خواه مثبت یا منفی) ، اعتماد به نفسشان برای حضور در جامعه و انجام کارهای مختلف کاهش مییابد ، در نتیجه اینکه عدم استفاده از این وسیله و داشتن ظاهری نرمال (به زعم مردم عادی) را به شنیدن اصوات پیرامون خود با کیفیتی بهتر را ترجیح کمی داده و سمعک های خود را کنار می گذارند .
با توجه به اینکه این مشکلات ، معضل جدیدی برای مددجویان کم شنوا نبوده و از زمان اختراع و استفاده از نخستین سمعک ها با این افراد همراه بوده است ، متخصصین و مهندسین حوزه پزشکی همواره نیم نگاهی به بهبود وضعیت ظاهری این محصولات داشته و سعی آنان به بهینه سازی ابعاد این وسیله در عین ارتقاء کارایی و کیفیت آن ها بوده است .
سمعک مخفی
سمعک مخفی و جمله زیر مجموعه های آن به عنوان مصداقی از این تلاش ها ، محصولاتی هستند که با قرارگیری درون گوش افراد کم شنوا ، هیچ زائدهای را به بیرون از گوش این افراد نفرستاده (به عنوان مثال بر خلاف آنچه که در سمعک های پشت گوشی سراغ داریم) و آنچنان در مجرای گوش مستتر می شوند که در صورت عدم دقت زیاد از سوی مخاطبین در نظر اول دیده نمی شوند .
این نوع سمعک ها که به دسته های مختلفی تقسیم می شوند ، در نمونه هایی از خود آنچنان به اعماق گوش فرو می روند که به هیچ عنوان و در هیچ زاویه ای دیده نمی شوند ، این در حالیست که نمونه دیگری وجود دارد که همه فضای داخلی گوش را پوشش می دهد .
وجود این میزان از تنوع که صد البته تفاوت قیمتی را نیز با خود به همراه دارد ، سبب شده است تا کم شنوایانی که در پی خرید سمعکی با حداقل میزان دیده شدن هستند ، با توجه به بودجه تخصیص داده شده به این عمل یکی را برگزیده و در عین بهرهمندی از محصولی کاربردی با ظاهری مطلوب ، هزینه ای در حد توان و تمایل خود برای این کار بپردازند .
انواع سمعک های نامرئی
نام سمعک |
نام اختصاری | محل قرارگیری | میزان نمایان بودن سمعک | ویژگی شاخص |
نامرئی داخل مجرا |
IIC |
در عمق مجرا |
کاملاً نامرئی |
اختفای کامل کم شنوایی فرد |
کاملاً داخل مجرا |
CIC |
از داخل گوش تا میانه مجرا |
نمایش یک سوم سمعک |
ابعاد کوچک – قیمت مناسب |
داخل مجرا |
ITC |
از داخل گوش تا میانه مجرا |
نمایش نیمی از سمعک |
نزدیکی میکروفون به فضای بیرونی |
داخل گوشی | ITE | داخل گوش | نمایش کل سمعک |
قالبگیری اختصاصی، پوشاندن فضای داخلی گوش |
مهمترین ویژگی و مزایای سمعک های مخفی
• قرارگیری در محدوده داخلی گوش
همانطور که از نام این سمعک ها بر می آید ، این محصولات مخفی هستند ؛ بدین معنا که یا به کلی دیده نمی شوند و یا از زوایای خاصی قابل مشاهده نیستند . به عنوان نخستین ویژگی و مزیت این محصولات می توان به عدم جلب توجه آنها اشاره کرد .
• جابجایی آسان
یکی از مشکلات همیشکی افراد دارای سمعک با این محصولات – به ویژه در سالمندان ، کودکان و افراد کم توان – دشواری فراوان به هنگام برداشتن و قرار دادن آن ها روی گوش خود می باشد . در همین رابطه سمعک های مورد نظر علاوه بر مشخص کردن چپ و راست با کمک رنگهای قراردادی ، به واسطه دستگیره ای مینیاتوری اما محکم بیرون کشیده شده و در هنگام جا رفتن در محل خود ، بواسطه لرزش ، تکانه های شدید ، دولا شدن یا برگرداندن سر نمی افتد .
• استفاده آسان از تلفن
با فرض اینکه سمعک مورد نظر فاقد بلوتوث و سامانه های بی سیم به منظور اتصال به سخت افزارهای دیجیتالی باشد ، نحوه قرارگیری این محصولات به ترتیبیست که می توان در کنار استفاده از برخی هدفون ها ، با گوشی تلفن نیز به خوبی صحبت کرده و مانعی را بر سر راه گوش ندید .
• چنانچه بخواهیم به دیگر مزایای سمعک مخفی اشاره کنیم می توانیم به همخوانی آن با لاله گوش ، ایجاد صدایی شفاف در نزدیکی پرده گوش ، جهت یابی مطلوب صدا ، پوشش افت شنوایی ، استفاده حین فعالیت های زیاد (مانند زمان ورزش) ، عدم فید بک و کاهش اثر انسداد اشاره کرد .
استفاده از سمعک های مخفی مناسب شماست اگر
-
در پی اختفای این محصول هستید !
همانطور که به تفصیل بیان شد استفاده از این محصولات سبب می شود دیگران متوجه مشکلات شنوایی شما نشوند ، در نتیجه داشتن ظاهری عادی نخستین رهاورد استفاده از این وسایل است .
-
به دنبال شنیدن صداهای طبیعی هستید !
در میان سمعک هایی که تاکنون تولید شده اند ، هیچ یک از آن ها نتوانسته اند بسان سمعک های مخفی با ساختار طبیعی گوش مدد جو همخوانی داشته باشند . در همین رابطه سمعک های پشت گوشی به نحوی ، داخل گوشی ها (ITE) به نحوی دیگر و ابتدای مجرایی ها (ITC) نیز به شیوه خود مسیر طبیعی حرکت صدا و انتقال آن تا پرده گوش را دستخوش تغییراتی قرار داده و بدین ترتیب با قرار دادن سیم یا تیوبی در مجاری این عضو حساس سد کرده اند .
این در حالیست که سمعک های مخفی به دلیل قرار گرفتن در عمق مجرا ، مانعی برای فعالیت لاله گوش و انتقال صوت به انتهای این مسیر نبوده و با نزدیکی به پرده ، بدون ایجاد تغییر در ساختار صدا و شیوه انتقال آن به رساندن این پدیده به مقصد کمک میکنند.
علاوه بر عدم امکان لمس مداوم سمعک توسط کاربر، قرارگیری آن ها در انتهای کانال گوش به شنیدن صدای طبیعی و بهتر تلفن کمک می کند ، ویژگی هایی که سبب شده است تا دارندگان این محصولات به سرعت به استفاده از آن عادت کنند .
-
کارایی برای شما مهم است !
نزدیکی میکروفون این نوع سمعک ها به پرده گوش سبب می شود تا این وسیله توان زیادی برای تقویت صدا نگذاشته ، در حقیقت انرژی زیادی هم مصرف نکند . چنانچه با سازوکار سمعک ها آشنا باشید مستحضر هستید که این کار به کاهش فیدبک صدا منجر می شود که با کاهش سوت خود ، اجازه مکالمه آسان مددجو را فراهم می کند .
استفاده از سمعک های مخفی مناسب شما نیست اگر
-
در فکر بهرهمندی از قدرت زیاد سمعک بوده یا بدان نیاز دارید !
چرا که به دلیل کوچک بودن رسیور و آمپلیفایر، این سمعکها توان کافی برای انتقال قدرتمند صدا و تقویت بیش از حد آن را ندارند .
-
گوش شما بیش از حد جرمساز است !
قرارگرفتن Earwaxیا جرم گوش در جلوی میکروفون های این وسیله علاوه بر مسدود کردن مسیر انتقال صدا به صدمه رساندن به خود تجهیزات سمعک منجر می شود که برای یک فرد کم شنوا رویداد مطلوبی نمی باشد . به همین دلیل در هنگام خرید سمعک از این ویژگی غافل نشوید .
-
به تشخیص جهت و منبع صدا به ویژه در محیطهای شلوغ نیاز دارید !
میکروفون های دایرکشنال این ویژگی را دارند که در محیط های شلوغ اصوات پیرامونی شما را تشخیص داده ، کم کرده و تنها صدای فردی که روبروی شما قرار داده و مشغول تکلم است را زیاد کند ! این در حالیست که سمعک مخفی به دلیل ابعاد کوچکی که دارد فاقد میکروفون های اضافه بوده و به دلیل نبودن دایرکشنالیتی اتوماتیک ، اجازه تشخیص منبع و جهت صدا را به شما نمی دهد .
-
دارای لرزش دست یا ضعف در بینایی هستید !
وجود این دو عامل به دلیل قرارگیری سمعک در عمق گوش فرد الزامیست ، به همین دلیل استفاده از آن برای برخی سالمندان امکان پذیر نیست .
-
به تعویض مکرر باتری عادت ندارید!
کوچکی ابعاد این نوع سمعک در کنار همه مزایایی که دارد به کوچکتر شدن حجم باتری منجر شده است و از آنجایی که توان باتری ها با قطر و ضخامتشات رابطه مستقیم دارد ، لذا قوه این محصولات (باتری ۱۰) نیز دارای ابعادی حداقلی و توانی کمینه میباشند .
بررسی دو دسته از سمعکهای مخفی
زمانی که با کاربران سخت افزارهای کمک شنوایی یا همان مددجویانی که برای خرید یا تعمیر سمعک های خود به ما مراجعه می کنند صحبت می کنیم، گاه دیده می شود که این افراد تفاوت بسیاری از سمعک های نامرئی به ویژه آن هایی که دارای کاربردی مشابه و اسامی نزدیک بههمی میباشند را نمی دانند . در همین رابطه بر آن شدیم تا در ادامه این مطلب به بررسی دو نوع سمعک IIC و CIC که هر دو در زمره سمعک مخفی قرار می گیرند بپردازیم.
تفاوت سمعک های IIC و CIC
CIC را می توان خلاصه شده عبارت Completely in canal به معنی کاملاً داخل گوش و IIC را Invisible in canal به معنای نامرئی داخل گوش دانست . این دو سمعک که پس از قرار گیری روی گوش کمترین جلب توجه را دارند به ترتیب در ابتدای مجرای گوش و داخل مجرای مذکور قرار می گیرند، در نتیجه می توان IIC را به ذات یک سمعک مخفی نزدیکتر دانست .
از نظر ابعاد و جثه معمولاً نمونه های IIC کوچک و مخفی تر از CICها می باشند . به زبان ساده تر می توان گفت که نمونه های CIC که دارای قدمت بیشتری هم نسبت به نوع دیگر هستند، بواسطه بزرگتر بودن و عدم فرو رفتن در مجرا اندکی معلوم بوده، حال اینکه نمونه های IIC اصلاً معلوم نبوده و حتی وظیفه ورود و خروج آن ها به داخل گوش نیز بر عهده دستگیره های کوچکی می باشد که به بدنه آن ها متصل است .
شاید این سوال برای شما پیش بیاید که چرا سمعک های « کاملاً داخل کانالی » مخفی خوانده می شوند با اینکه می توان آن ها را دید! پاسخ این است که در گذشته های نچندان دوری که این محصولات طراحی و روانه بازار شده بود ، براستی در برابر سمعک های کلاسیک یا دارای تکنولوژی های دیگر نامرئی و قابل چشم پوشی لحاظ می شدند؛ حال اینکه با عرضه انواع IIC ها این لقب از روی این سمعک ها برداشته نشد .
از بین این دو محصول خرید کدامیک پیشنهاد می شود ؟
به طور کلی خرید یک سمعک تابعیست که دارای چندین و چند متغیر می باشد . در همین رابطه توجه به میزان کم شنوایی فرد، اندازهی مجرای داخلی گوش، و شکل و حالت آن به عنوان عوامل ساختاری گوش و طبیعی بدن، میزان بودجه به عنوان اصلی ترین محدود کننده و سلیقه و علایق یک مددجو به که در گرو ظاهر یا میزان کاربر پسند بودن یک سمعک است از جمله عواملی می باشند که در انتخاب ما تأثیرگذار خواهند .
با گذر از این توضیحات اگر عدم نمایش سمعک اولویت شماست یک سمعک IIC و چنانچه گوشتان جرم پس داده، مایل به خرید محصولی گرانتر نبوده یا معمولاً وسایلتان زود به زود خراب می شود، سمعک CIC به شما پیشنهاد می شود .